VALT JOBB

Systemtekniker IT, fjärrstyrning


Ansök här

Som Systemtekniker IT för fjärrstyrning av eldriftledning och anläggningsövervakning, GELD på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och forma framtidens infrastruktur.

Vill du jobba inom en kreativ IT-organisation där du får utrymme för dina idéer? Vill du jobba i samhällets framkant och utveckla dess nya infrastruktur och därmed få vara med och påverka? 

Utifrån din erfarenhet och kompetens kommer du att få en introduktion, internutbildning och vid behov en erfaren mentor. Vi erbjuder DIG en möjlighet att utvecklas tillsammans med våra övriga medarbetare i ett område med många karriärvägar och utvecklingsmöjligheter.

Trafikverkets fjärrstyrnings-system (SCADA) för el, tunnel och järnvägsanläggning används för att övervaka och styra komplexa anläggningsdelar. Anläggningen hanteras i ett nationellt perspektiv. 

Vi söker dig som vill ha ett innehållsrikt, varierande och självständigt arbete. Exempel på arbetsuppgifter:

 • Systemunderhåll med syfte att hålla en hög tillgänglighet för användarna
 • Konfigurering, systembildsbyggnad, testning, driftsättning, hantering av felärenden och felavhjälpning av fjärrstyrningsutrustning och användargränssnitt i SCADA-systemet
 • Delta i arbetet med att utveckla och underhålla systemet i samråd med leverantör

Arbetsgruppen du kommer att ingå i består av systemtekniker och specialister med placering i olika delar av landet. Arbetet är nationellt och inte knutet till en enskild plats. Resor förekommer i begränsad utsträckning framförallt inom landet men också utomlands för till exempel kurser. I tjänsten ingår schemalagd beredskap utanför ordinarie arbetstid.

Vem är du?

Du är van att lyfta blicken och se vad som behövs göras ur ett helhetsperspektiv. Du tar initiativ för att skapa en välfungerande helhet. Du har lätt för att samarbeta och dela med dig av information och kunskap för att bidra till gruppens resultat. Du är noggrann och lägger vikt vid att leva upp till överenskomna mål och kvalitetsnivåer.

Vi söker dig som

 • har en längre sammanhängande utbildning inom it, data, el, alternativt signalteknik eller annan utbildning inkl. yrkeserfarenhet inom området som vi bedömer likvärdig.
 • har yrkeserfarenhet av arbete inom fjärrstyrning, drift och övervakning av system i en större komplex verksamhet med krav på 24/7 drift där säkerhetstänket varit högt och där du behövt ha ett helhetsperspektiv.
 • har kunskap om en eller flera typer av RTU, PLC och ICS-miljöer.
 • talar och skriver svenska och engelska obehindrat .
 • har normalt färgseende
 • har körkort för personbil

Det är meriterande om du

 • har kunskap om IP-nätverk, Linux och Windows operativsystem.
 • har erfarenhet av programmering.

I denna rekrytering kan webbaserade tester komma att användas som en del i urvalet.

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer ligga till grund för det första urvalet vi gör, besvara därför dessa frågor noggrant och tydligt. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva genomgå en säkerhetsprövning innefattande säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall ställs krav på svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Inom vår IT-organisation är du med och utvecklar Sverige med hjälp av moderna och innovativa lösningar. Vi är mitt i en spännande förändring där vi försöker ta vara på digitaliseringens möjligheter till fullo. Digitaliseringen ställer allt större krav och vi vill därför anpassa oss vad gäller kompetens, arbetssätt och organisation i takt med utvecklingen. Vi har ett helhetsansvar för IT och telekom, en verksamhet som pågår dygnet runt, året om - precis som Sveriges transportsystem.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Borlänge

Trafikverket

Ansök senast 2021-08-15


Ansök här

Järnvägsjobb.se drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS. Har du frågor om webbplatsen kan du kontakta webmaster@jarnvagsjobb.se

Pil upp